Izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru

Lora Meggy Legvart Buzeti, Asistentka v rekrutaciji

14. avgust 2024
izboljšajte-telesno-govorico-na-zaposlitvenem-razgovoru-2

Izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru in pustite pozitiven vtis s pravimi tehnikami za samozavest in profesionalnost.

Kot pravi stara modrost, popoln kandidat ne obstaja, prav tako kot ne obstaja popolna služba. Vendar pa se lahko z dobrim obvladovanjem telesne govorice približamo idealu.

Zaposlitveni razgovor je ključna vstopnica v novo poglavje našega življenja. Z gotovostjo lahko trdimo, da je tudi eden izmed najbolj stresnih trenutkov našega življenja, saj situacija od nas zahteva, da prepričamo ljudi, ki jih sploh ne poznamo, kako sijajni in bleščeči kandidati smo, čeprav po večini v to sami ne verjamemo.

In največji izziv? Čeprav si želimo vse nelagodje in svoje skrbi skriti, se te izrazito pojavijo skozi našo telesno govorico. Telesna govorica obsega kar 93 odstotkov informacij, ki jih sporočate. Prvi vtis se praviloma ustvari takoj in negativni vtis je veliko težje spremeniti kot pozitivnega. Z namenom, da se takšni nelagodni situaciji čim bolj izognete, sem v nadaljevanju pripravila nekaj koristnih trikov, s katerimi boste vsaj malce zakrili svojo živčnost.

Kje delamo največje napake? Predstavljajte si, da se pred vami kar naenkrat pojavi veliko ogledalo, medtem ko ste na razgovoru. Bi znali prepoznati tiste drobne znake, ki lahko sabotirajo vašo najboljšo predstavitev? Se na vašem izrazu nariše občutek nelagodja, ko vas kadrovnik vpraša o vaši slabi lastnosti? Ali pa so vaše dlani zaradi stresa mokre in hladne, kot bi sogovorniku ponudili pravkar ujeto postrv? Niste edini, takšne stvari se dogajajo prav vsakemu izmed nas.


izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru1.jpeg

Da bi lahko bili najboljša verzija samih sebe, pa moramo upoštevati nekaj nasvetov:

1. KLJUČNI NASVETI ZA SAMOZAVESTNO TELESNO GOVORICO MED RAZGOVOROM 

Obstaja izjemna tehnika, ki pomaga pri dvigu samozavesti. Namreč ideja je, da si predstavljate, da imate vrvico, ki jo vlečete iz vsakega kota stropa, kar ustvarja občutek moči in avtoritete. S tem se podzavestno dvigne in vzravna vaša drža, vi pa nastopite samozavestno in suvereno. 

2. BARVE, KI VPLIVAJO NA PRVI VTIS: KAKO SE OBLEČI ZA USPEH

izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru5.jpeg

MODRA BARVA: Modra je odlična izbira za zaposlitveni razgovor, saj izraža zaupanje, profesionalnost in predanost delu. Kandidati, ki nosijo modro, sporočajo, da so zanesljivi in zvesti ter da se dobro vključujejo v ekipne naloge. Modra barva je povezana s stabilnostjo in inteligenco, kar lahko pozitivno vpliva na delodajalce, ki iščejo odgovorne in timsko usmerjene posameznike. 

ZELENA BARVA: Raziskave so pokazale, da zelena spodbujala ustvarjalnost in izraža svežino, zaradi česar je odlična izbira za prvi delovni dan. Osebe, ki se odločijo za zeleno oblačilo, so pogosto analitične, mirne in imajo močno željo po učenju. Zelena barva simbolizira rast in harmonijo, kar lahko pomaga ustvariti pozitiven vtis in spodbuja sproščeno in produktivno delovno okolje.

RDEČA BARVA: Rdeča barva oblačil je idealna izbira za tiste, ki želijo pritegniti pozornost in izraziti svojo samozavest. Rdeča izmed vseh barv najmočneje izzove čustva, kar pomeni, da ljudje, ki nosijo rdečo, pogosto izžarevajo dominantnost in moč. Ta barva izraža tudi odločnost, zato je odlična izbira predvsem za ženske, ki želijo pustiti močan vtis na prvem zaposlitvenem razgovoru.

RUMENA BARVA: Rumena barva je simbolj samozavesti, optimizma in veselja. Osebe, ki se odločijo za rumeno, so pogosto znane kot dobri komunikatorji, ki zlahka sklepajo prijateljstva. So tudi perfekcionisti, ki imajo visoka pričakovanja do sebe in drugih. Rumena barva pa prinaša tudi pozitivno energijo in toplino, kar lahko na razgovoru pomaga ustvariti prijetno vzdušje in izpostavi kandidatovo odprtost in dostopnost. 

VIJOLIČNA BARVA: Vijolična barva se redko izbere za zaposlitveni razgovor, saj na podzavestni ravni sproži neprijetna čustva. Izraža moč in ambicioznost, kar lahko pri sogovorniku/kadrovniku povzroči občutek nelagodja. Vijolična pa ne spodbuja samo neprijetnih občutkov, temveč tudi kreativnost in individualnost. 

ČRNA BARVA: Črna simbolizira klasičnost in avtoriteto, zato je priljubljena izbira pri ljudeh, ki si želijo visokih položajev. Kandidati, ki se odločijo za črno, pogosto izžarevajo prefinjenost in formalnost. Čeprav je črna barva lahko znak moči in odločnosti, jo nekateri dojemajo tudi kot izraz negativnosti in zadržanosti. Pomembno je, da črno barvo kombinirate z živahnejšimi odtenki, da uravnotežite vtis in pokažete svojo odprtost in dostopnost.

BELA BARVA: Bela barva oblačil je odlična izbira za ambiciozne kandidate, saj sporoča organiziranost, natančnost in ustvarjalnost. Bela daje občutek čistosti, preprostosti in urejenosti, kar lahko poudari kandidatovo profesionalnost in pripravljenost na nove izzive. Kljub temu pa bela lahko nakazuje tudi hladnost in pretirano kritičnost, zato jo je priporočljivo kombinirati z drugimi barvami, da ublažite te potencialne negativne vtise.

3. STISK ROKE

izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru3.jpeg

Poleg izgovorjenih prvih besed je stisk roke pomembna gesta, ki se je ohranila že iz časov jamskih ljudi. Kadar koli so se srečali, so dvignili dlani, da ne skrivajo nobenega orožja. Ta gesta dlani se je čez stoletja razvijala in nastale so se različne oblike stiska roke. 

Stisk roke, ki ga morate predvsem izogibati, imenujemo »mrtva riba«. Ta vrsta stiska rok pušča vtis nezanimanja, ravnodušnosti ali nezaupanja. Pogosto ga spremlja neprijeten občutkom hladu ali vlažnosti. Da bi se temu izognili, pred stiskom roke rahlo obrišite in ogrejte dlan, tako da jo podrgnete ob oblačila.

Pravilen stisk roke naj bo ravni tako močan kot prijem kljuke pri odpiranju vrat. Pomembno je, da se med stiskom roke zazrete v oči sogovornika in se nasmehnete, saj to kaže na vašo prijaznost in spoštovanje. Dolžina stiska naj bo od tri do štiri sekunde.

Pozorni bodite, da so vaše roke med razgovorom vidne, saj lahko z gestami poudarite svoje besede. Pazite, da gibi niso pretirani, saj lahko s tem pokažete svojo nervozo. Izogibajte se tudi tresenju z nogo, pokanje členkov, dotikanje nosu in vratu. 

4. TRIK OČESNEGA STIKA

izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru4.jpeg

Velikokrat se zgodi, da nam zaradi živčnosti pogled bega po prostoru. Trik s katerim lahko to odpravite je, da si med pogovorom predstavljajte trikotnik med sogovornikovimi očmi in njegovim čelom. Med pogovorom si občasno premaknite pogled med temi tremi točkami. To bo ustvarilo občutek povezanosti, ne da bi se počutili preveč napeti.

5. BODITE TO, KAR STE

izboljšajte telesno govorico na zaposlitvenem razgovoru2.jpeg

Najbolj sproščeni in prepričljivi ste takrat, ko ste točno to kar ste. Zaupajte vase in v svoje sposobnosti. Menim, da je v vsakem kariernem izzivu, kot je zaposlitveni razgovor ali napredovanje, ključno, da se dobro spoznamo in izkoristimo svoje znanje o neverbalni komunikaciji. 

Učinkovito vplivanje na razgovoru je pomembno za uspeh, ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne. Nekateri morda menijo, da je vplivanje ali manipulacija napačna ali nekaj slabega, vendar naš vpliv na razgovoru lahko odloča o uspešnem izidu tega. S pomočjo pogovorne hipnoze in vplivnih tehnik lahko povečamo možnosti za uspeh in prepričamo potencialnega delodajalca, da nam ponudi želeno delovno mesto.

Bodite samozavestni in se ne bojte izraziti svoje edinstvene osebnosti, saj je to tisto, kar vas razlikuje od drugih kandidatov.