Je motivacija še vedno na dopustu?

Anita Ažman, Rekrutorka specialistka

3. september 2024
je-motivaticija-še-vedno-na-dopustukarierablog4-large.jpeg

Vstop v vsakdanji ritual po poletnem dopustu je pogosto težaven. Lepe spomine na brezskrbne dni ob morju ali v gorah hitro zamenjajo obveznosti in rutinske naloge, ki povzročajo stres. Mnogim se zdi, kot da je njihova motivacija ostala na dopustu in da se ne morejo ponovno vključiti v delovno okolje in tempo.

Se tudi vam zdi, da se je vaša motivacija ostala na dopustu? Poglejmo, zakaj se to dogaja in nekaj nasvetov, kako lahko motivacijo vrnemo v svoj vsakdanjik.

je motivaticija še vedno na dopustukarierablog2 large.jpeg

Zakaj motivacija upade po dopustu? 

1. Sprememba rutine: Dopust pomeni prekinitev rutine, kar je za mnoge osvobajajoče. Ko se vrnemo, nas pogosto čaka ista rutina, ki je morda monotona in nas ne navdušuje. Ta prehod nazaj v vsakdan lahko pogosto povzroči upad motivacije.

2. Primerjanje z dopustom: Po dopustu se življenje zdi manj zanimivo. Kje so tisti dolgi večeri brez obveznosti in jutra brez budilke? Vsakdanje življenje v primerjavi z dopustom izgleda precej bolj sivo.

3. Pomanjkanje ciljev: Na dopustu so naši cilji preprosti – sprostiti se, uživati in se odklopiti. Ko se vrnemo, pa se soočamo s cilji, ki so morda težje dosegljivi. Pomanjkanje jasnih ciljev je eden glavnih razlogov za pomanjkanje motivacije.

Na našem Karierinem Linkedln profilu smo izvedli anketo o motivaciji po koncu poletja - do ankete lahko dostopate tukaj.
Rezultati ankete odražajo različne stopnje pripravljenosti zaposlenih za vrnitev v vsakodnevne obveznosti:

35 % anketirancev potrebuje še nekaj časa, da se ponovno prilagodijo delovnemu ritmu. 27 % anketirancev priznava, da je njihova motivacija nizka. Samo 26 % anketirancev se počuti polnih energije in motivacije po vrnitvi s počitnic. Ostalih 12 % anketirancev je bilo samo radovednih glede rezultatov ankete in jih zanimajo odgovori drugih. Skupni rezultati ponujajo vpogled v različne odzive zaposlenih, kar je lahko tudi dober vir informacij za delodajalce pri načrtovanju ukrepov za uspešno vrnitev v delovni ritem.

je motivaticija še vedno na dopustukarierablog5 large.jpeg

Če se vam zdi, da je vaša motivacija še vedno na dopustu, niste sami. Vendar pa lahko z nekaj truda in prilagoditvami ponovno najdete tisti notranji zagon, ki vas bo pognal naprej. S temi koraki bo vaša motivacija kmalu spet v polnem zagonu in pripravljena na nove izzive!

Kako najti motivacijo po dopustu?

1. Postavite si nove cilje: Ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite, je, da si postavite nove cilje. Cilji vam bodo dali smer in smisel, kar je ključno za ohranjanje motivacije. Ti cilji naj bodo specifični, dosegljivi in časovno omejeni.

2. Postopno vračanje v rutino: Namesto da se vrnete naravnost v polno delovno obremenitev, si vzemite nekaj dni za postopno vračanje v rutino. Začnite z manjšimi nalogami in postopoma povečajte svojo produktivnost. Tako bo prehod lažji. 

3. Ohranite nekaj dopustniškega duha: Zakaj bi morali z dopustom končati, ko se vrnete v službo? Poskusite v svoj vsakdan vključiti majhne užitke, ki vas bodo spominjali na sproščene trenutke med počitnicami. Na primer, branje svoje najljubše knjige ali sprehod s svojimi najbližjimi ob sončnem zahodu. 

4. Razmislite o dolgoročnih načrtih: Morda je poletje že mimo, vendar razmišljanje o prihodnjih dopustih ali daljših projektih lahko ponovno vklopi vašo motivacijo. Planiranje naslednjih počitnic ali doseganje pomembnega osebnega cilja lahko pripomore k občutku napredka in veselja.

5. Vzdržujte pozitivno miselnost: Motivacija je tesno povezana z našimi mislimi. Če se osredotočimo na pozitivne stvari in sprejemamo izzive z optimizmom, bomo lažje našli notranjo moč, da nadaljujemo naprej. Pozitivne afirmacije in meditacija sta načina, ki lahko pomagata ohraniti pozitiven pogled na svet.

Smo že povezani na LinkedInu? Dodate me lahko tukaj.