Kaj pomeni zaposlitev s poskusno dobo

Kariera , kadrovsko podjetje

25. november 2022
woman-ge8460c6991920

Verjetno ste že večkrat naleteli na oglas o zaposlitvi, ki vključuje delo za nedoločen čas, a s poskusnim obdobjem.

Kaj pravzaprav je poskusna doba, kaj pomeni za delojemalca in kakšne so obveznosti delodajalca?

Je poskusna doba nekaj dobrega ali nekaj slabega, si preberite v nadaljevanju zapisa.

Nekatera podjetja uporabljajo poskusno obdobje zaposlitve, da bi zaposlila najboljše kandidate za nedoločen čas. Poskusna obdobja zaposlitve se lahko razlikujejo glede na podjetje in ima tako prednosti kot tudi nekaj slabosti. V praksi je poskusno obdobje dolgo tri ali šest mesecev. Če vam bodoči delodajalec ponudi poskusno obdobje, je pomembno, da razumete dogovor, preden podpišete pogodbo.

V tem članku podajamo odgovore na več pogosto zastavljenih vprašanj o poskusnem obdobju zaposlitve, vključno s tem, ali bi se morali strinjati s poskusnim obdobjem, kako lahko povečate koristi ter prednosti in slabosti poskusnega obdobja ob novi službi.

Kaj pomeni poskusno obdobje, ko se zaposlite?

Poskusna zaposlitev je kratkoročni dogovor, v katerem poskusno delate za podjetje, preden vas zaposlijo za nedoločen čas. Običajno ti dogovori trajajo do 90 dni, nekje tudi 180 dni. Podjetja pogosto uporabljajo poskusno dobo zaposlitve, da si pomagajo pri zaposlovanju najboljših možnih kandidatov, saj lahko vodje v tem času ocenijo uspešnost potencialnih zaposlenih. Poskusna obdobja zaposlitve imajo tako prednosti kot slabosti in pomembno jih je razumeti, preden pristanete na tako zaposlitev.

Razmislite, kakšne priložnosti vam nudi zaposlitev s poskusnim obdobjem

Če vam je bodoči delodajalec ponudil poskusno obdobje zaposlitve, morate razmisliti o nekaj stvareh, preden se strinjate s tem. Najprej je pomembno pretehtati vrednost priložnosti in kako bi lahko prispevala k vašim dolgoročnim kariernim ciljem. Če vam položaj lahko zagotovi izkušnje in usposabljanje, potrebno za doseganje dolgoročnih kariernih ciljev, je lahko sprejetje poskusnega obdobja dobra možnost.

Prav tako je pomembno, da poznate pogoje svojega preizkusnega obdobja, preden sprejmete ponudbo. Prepričajte se, da natančno veste, kako dolgo bo trajalo poskusno obdobje, ter podrobnosti o vašem stalnem delovnem mestu, vključno z vašo plačo in ugodnostmi. Potem, če se odločite za poskusno obdobje zaposlitve, je pomembno, da podpišete pisno pogodbo, v kateri so navedeni pogoji.

Kakšne so prednosti in slabosti poskusne dobe za zaposlitev?

Poskusna obdobja zaposlitve imajo lahko prednosti in slabosti. Nekatere prednosti vključujejo:

  • Pridobivanje poklicnih izkušenj: Ena od prednosti poskusnega obdobja zaposlitve je priložnost za pridobivanje poklicnih izkušenj in novih znanj. Če ste pred kratkim diplomirali ali potrebujete več poklicnih izkušenj, je lahko dokončanje poskusnega obdobja zaposlitve pametna karierna poteza.
  • Spoznavanje podjetja: Opravljeno poskusno obdobje zaposlitve vam lahko pomaga tudi bolje spoznati podjetje, kar vam lahko pomaga pri odločitvi, ali želite sprejeti ponudbo za nedoločen čas.
  • Prejemanje povratnih informacij: poskusno obdobje lahko uporabite tudi kot priložnost za povratne informacije o uspešnosti in sposobnosti opravlja delovnih nalog za delovno mesto, ki vam je zaupano. Običajno v tem času vodje zaposlenim nudijo pogoste povratne informacije, da jim pomagajo pri učenju, so tako imenovani mentorji v poskusnem obdobju. Po koncu poskusnega obdobja mentor napiše tudi mnenje.
  • Plačilo: Čeprav poskusna doba zaposlitve ni stalna, dobivate plačo, kot bi bili v rednem delovnem razmerju. Razni dodatki, bonusi ali stimulacije pa so stvar dogovora, po navadi jih v poskusni dobi ni.

Slabost poskusne dobe je predvsem stres, saj ves čas veste, da ste na ocenjevanju in pod drobnogledom. Večina ljudi meni, da so poskusna obdobja zaposlitve stresna, saj čutijo pritisk, da morajo med ocenjevanjem opravljati delo na visoki ravni. Stres lahko zmanjšate tako, da o poskusnem obdobju razmišljate kot o priložnosti za učenje, pridobivanje novih izkušenj in pripravo na stalno delovno mesto.

Kako lahko povečate prednosti poskusne dobe zaposlitve?

Poskusno dobo lahko seveda dobro izkoristite za pridobivanje znanj, izkušenj in spoznavanje morebitnih bodočih sodelavcev.

Postavljajte vprašanja

Eden od pomembnih nasvetov za povečanje koristi vaše poskusne dobe zaposlitve je, da postavite veliko vprašanj. To vam lahko pomaga pokazati delodajalcu, da ste se pripravljeni učiti in izboljšati, prav tako pa vam lahko pomaga izvedeti več o podjetju in o tem, kako opravljati svoje delo. Saj veste, ni neumnih vprašanj, zato sprašujte, sprašujte in še enkrat sprašujte. Več znanja, več kariernih priložnosti.

Upoštevajte povratne informacije

Prav tako je pomembno, da se dobro odzovete na povratne informacije in jih vključite v svoje delo med poskusnim obdobjem. Kadarkoli prejmete povratne informacije, se zahvalite svojemu nadrejenemu in nato le te upoštevajte in vpeljite v delo. Tako boste pokazali, da lahko sprejemate povratne informacije, se učite in tako izboljšujete svoje delo.

Bodite pozorni na svoj napredek

Še en nasvet za čim večji izkoristek poskusne dobe zaposlitve je beleženje vašega napredka. Prepričajte se, da dobro poznate pričakovanja delodajalca glede poskusnega obdobja. Nato si postavite cilje, s katerimi boste spremljali svoj napredek pri doseganju teh pričakovanj. To vam lahko zagotovi, da bo vaše poskusno obdobje uspešno in seveda poveča možnosti za stalno zaposlitev v podjetju.

Spoznajte sodelavce

Koristno je tudi, da med poskusnim obdobjem poskusite najti podporni sistem. Povežite se z različnimi ljudmi v podjetju in začnite graditi odnose. To lahko naredi vaše poskusno obdobje bolj prijetno, spoznavate sodelavce, se učite od njih in tako si gradite prijetno delovno okolje.

Ne pozabite na skrb zase

Poskrbite za dobro počutje, zdravje, bodite aktivni, prehranjujte se zdravo in privoščite si počitek z dovolj spanca. Poskusite obvladati stres in vzdrževati ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. Poleg tega poskušajte ohraniti pozitiven odnos. S skrbjo zase boste v celotnem poskusnem obdobju ostali v dobri fizični in psihični kondiciji, kar vam bo znatno olajšalo vse preizkušnje ob novem kariernem izzivu.

  • Ključne besede: