Karantena in delo od doma

Karmen Novak,

20. julij 2020
Karantena

Po razglasitvi epidemije, se je življenje obrnilo na glavo. Delo od doma, nič več brezskrbnega druženja, zaprti doma, spreminjanje navad,..."Kaj bomo?" " Kako bomo?"...

»BAM!«
Kot strela z jasnega te zadane: »od jutri naprej zaradi varnosti delamo od doma«… Najprej globok vdih in izdih, potem pa k organizaciji dela. Kljub vprašanjem v glavi »kaj bomo?« »kako bomo?« poskušaš ostati čim bolj miren in se prepričati, da je to zgolj za dva tedna.

Ko je ura odbila 4 in smo vse potrebne stvari popokali v avtomobile in se odpeljali proti domu, sem si mislila, da bomo čez 14 dni že vsi veselo čebljali v pisarnah in se bo življenje vrnilo na stare tire. Pa temu ni bilo tako... Kar nekaj tednov je trajalo to "kratko obdobje dela od doma". Stanje bi lahko opisali z "bilo je »na glavo«".

Tisto, kar je bilo prej nekje daleč stran, tisto o čemer smo samo govorili na kavi, tisto, s čemer se nam ni potrebno ukvarjati, je zdaj tukaj. Pri nas. Z nami. 

Situacija je bila iz dneva v dan drugačna. Nihče ni točno vedel v katero smer se bo obrnila in kako bomo nadaljevali z delom. Delo od doma… Okej, super. Zjutraj vstanem in se kar v trenirki usedem za računalnik. Niti se ne sliši tako slabo… Ampak realnost je bila drugačna. 

Delo od doma s seboj prinese veliko stvari, sploh ker je navada železna srajca in smo bili navajeni delati v pisarnah, ko imaš vse sodelavce »na dosegu roke« in je razdalja, ki je med nami samo vrata…

Bilo je stresno. Res je bilo. Vsaj prvih 14 dni, ko je bilo vse novo, ko so se spreminjala odprta delovna mesta, ko ljudje niso vedeli, ali bodo obdržali zaposlitev ali ne, ko je pri vseh podjetjih vladala zmešnjava... Po kar zajetni količini izgubljenih živcev, smo končno ujeli vajeti in se postavili na trdna tla.

Končno smo uspeli organizirati situacijo in se navadili na to, da so spremembe pač edina stalnica. Redno spremljamo razmere na trgu dela, organizirali smo komunikacijo na drugačen način, da informacije lahko nemoteno tečejo med nami neodvisno od naše lokacije, tako da smo pripravljeni, da reagiramo na spremembo takoj, ko bo le-ta prišla.

Še danes nihče točno ne ve, v katero smer se bo situacija odvila. Definitivno pa smo se znašli v zanimivi situaciji iz katere se lahko ogromno stvari naučimo. Če ne drugega to, kako obvladovati stalne zasuke situacij in se soočati s stresom. Danes smo nazaj v pisarnah. Definitivno je občutek, ko imaš sodelavce zraven sebe veliko boljši in občutek nadzora veliko večji. Upam, da nam izkušnje ne bo potrebno ponoviti, če pa že, smo zdaj na le-to veliko bolj pripravljeni.