Miti in neresnice o sodelovanju s kadrovsko agencijo

Kariera , kadrovsko podjetje

23. junij 2022
Handshake

Ste že kdaj naleteli na zaposlitveni oglas za delovno mesto, ki vam je bilo pisano na kožo, pa ste si premislili, ker ga je oglaševala kadrovska agencija? Mitov in neresnic o sodelovanju s kadrovsko agencijo je kar nekaj, v nadaljevanju vam jih bomo skušali nekaj pojasniti.

Veliko ljudi ima zaradi slabe pretekle medijske pozornosti in slabih praks tujih kadrovskih agencij, še vedno slabo mnenje o iskanju zaposlitve ali primernih kadrov preko kadrovske agencije. 

Javno mnenje se počasi spreminja, a še vedno se dnevno soočamo z različnimi dvomi, skrbmi in vprašanji kandidatov o sodelovanju s kadrovsko agencijo. Kadrovske agencije v Sloveniji so pod strogim nadzorom Ministrstva za delo, vsako leto opravijo revizijo v skladu z navodili Ministrstva. V primeru ugotovljenih nepravilnosti kadrovsko agencijo lahko doleti precej nevšečnosti in visoke kazni, v skrajnem primeru lahko izgubi tudi koncesijo za opravljanje dejavnosti.

V nadaljevanju vam bomo pojasnili nekaj najpogostejših mitov in neresnic, ki krožijo o kadrovskih agencijah in z vprašanji, s katerimi se dnevno soočamo, ko opravljamo razgovore s kandidati.

Provizija za delo kadrovske agencije se trga od plače delavca

Naj najprej pojasnimo, da so v Sloveniji tudi delavci, napoteni s strani kadrovske agencije, zaščiteni s strani zakonodaje in morajo biti plačani kot vsi zaposleni, prav tako jim pripadajo vsi dodatki na nočno ali izmensko delo, na delovno dobo, regres in druge bonitete, ki jih nudi podjetje, ki najema kadre preko kadrovske agencije. Mit, da kadrovska agencija plačilo za svojo storitev, trga od plače delavca, ne drži. Kadrovska agencija svojo storitev zaračuna podjetju, torej naročniku in ne kandidatu. Zaradi tega delavec ne prejme nižje plače.

Zaposlitev preko kadrovske agencije je možna le za določen čas

Ni res. Tudi tukaj so delavci zaščiteni s strani zakonodaje. Delavec se sicer lahko preko agencije zaposli za določen delovni čas, vendar mora po zakonodaji zaposlitev za določen čas po zakonsko določenem roku preiti v zaposlitev za nedoločen čas. To velja tako za zaposlitev preko agencije kot za zaposlitev neposredno v podjetju. Tudi, če vas podjetje, kamor ste bili napoteni, po nekem času ne potrebuje več, vam bo kadrovska agencija hitreje in lažje poiskala novo zaposlitev, ker ste še vedno v delovnem razmerju s kadrovsko agencijo. Z delom preko agencije ste zmeraj na varni strani!

Kadrovski agenciji ni mar, koliko časa traja zaposlitveni postopek

Kadrovska agencija do trenutka, ko je pogodba o zaposlitvi podpisana, pravzaprav svoje delo opravlja brezplačno in zato je agenciji seveda v interesu, da se zaposlitveni postopek s primernim kandidatom zaključi čim prej. Se pa lahko pojavijo težave v podjetju, ki išče kadre, na kar pa kadrovska agencija nimajo vpliva. 

Kadrovska agencija ponuja delovna mesta, ki se oglašujejo povsod

Seveda se večina oglasov za prosta delovna mesta oglašuje na skoraj vseh zaposlitvenih portalih, a obstajajo tudi delovna mesta, za katera ve le kadrovska agencija in so odprta le preko agencije. Vsekakor vam sodelovanje s kadrovsko agencijo razširi tako možnosti za zaposlitev kot možnosti za pridobitev ustrezno usposobljenega kadra. Kadrovske agencije imajo namreč ogromne baze iskalcev zaposlitve, in če kot iskalec zaposlitve niste v njihovi bazi, vas ne morejo kontaktirati in ponuditi zaposlitvene priložnosti. Za iskalce zaposlitve je sodelovanje s kadrovsko agencijo popolnoma brezplačno. Kadrovska agencija vam pomaga tudi z nasveti, smernicami in podporo.

Za opravljanje dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku morajo agencije pridobiti posebno dovoljenje s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Seznam registriranih agencij si lahko ogledate tukaj.

Le registrirane agencije so zavezane zgoraj navedenim pravilom in določilom.

Če kolikor imate kakršne koli dvome, pomisleke ali vprašanja v zvezi s sodelovanjem s kadrovsko agencijo, nam pišite na [email protected] in z veseljem vam bomo pomagali z vsemi potrebnimi informacijami.

  • Ključne besede: