Odnosi na delovnem mestu

Kariera , kadrovsko podjetje

26. maj 2022
businessman-working-on-start-up-project-with-team-2021-08-26-15-45-33-utc

Ste vedeli, da na delovnem mestu preživimo kar tretjino svojega življenja?

Odnosi na delovnem mestu so eden od najpomembnejših dejavnikov, ki nas ali zadržijo na delovnem mestu ali pa nas spodbudijo k iskanju druge zaposlitve.

Razumevanje različnih vrst delovnih odnosov

Razumevanje različnih vrst delovnih odnosov vam lahko pomaga določiti vlogo, ki jo imajo vaši obstoječi odnosi, in katere vam morda manjkajo.

V prvi vrsti niso vsi ustvarjeni delovni odnosi enaki – nekateri vam bodo pomagali poganjati kariero, drugi vam bodo pomagali ohraniti razum, nekateri pa so lahko celo škodljivi. Bolj, ko lahko zgradite trdne, smiselne odnose, večja je verjetnost, da ne boste le uspeli na delovnem mestu, ampak boste tudi bolj zadovoljni s svojo kariero.

Profesionalni in osebni odnos

Obstajata dve vrsti odnosov na delovnem mestu: profesionalni in osebni. 

Namen profesionalnega odnosa je, da opravite svoje delo. Pomaga vam pri napredovanju v karieri in ne bi obstajal, če ne bi bilo vaše službe. 

Osebni odnosi na delovnem mestu so tisti, ki jih imate iz socialnih razlogov. Ne vplivajo na vaše delo, razen, da izboljšujejo zadovoljstvo na delovnem mestu (do 96 odstotkov!) in vas ohranjajo pri zdravi pameti.

Te vrsti odnosov na delovnem mestu se med seboj ne izključujeta – nekateri ljudje spadajo tako v profesionalno kot osebno kategorijo. To so resnično pomembni odnosi, zaradi katerih je delo zabavno in produktivno.

7 vrst delovnih odnosov

S tem razumevanjem se poučimo o 7 vrstah delovnih razmerij (po intimnosti, od najnižje do najvišje):

1) Sodelavci

Vrsta: Posredni odnos

Odnosi med sodelavci niso niti poklicni niti osebni, ampak zgolj posredni. So kot znanci zaposleni v istem podjetju, vendar poleg dela v isti organizaciji, imate zelo malo interakcij z njimi.

Vloga: Sodelavci imajo le manj pomembno vlogo na poklicnem ali osebnem področju, imajo pa dragoceno vlogo, saj so skupek ljudi, iz katerih se pogosto ustvarijo drugi, bolj smiselni odnosi.

2) Člani ekipe

Vrsta: Profesionalni

Člani ekipe so sodelavci, ki delajo v isti ekipi kot vi. To je lahko skupina, s katero delate vsak dan, odbor, ki ste se mu pridružili, ali skupina, ki sodeluje le pri eni dejavnosti.

Vloga: Člani ekipe so pomembni, ker so ljudje, s katerimi dejansko delate. Skupaj načrtujete, razvijate, izvajate in spremljate delo. Boljši kot je vaš odnos z ekipo, lažje je dokončati delo.

3) Delovni prijatelji

Vrsta: Osebno

Službeni prijatelji so ljudje, s katerimi se na delovnem mestu družite – sedite ob njih na sestankih, greste skupaj na kavo ali kosilo, se z njimi pogovarjate na službenih dogodkih in jih morda občasno vidite tudi zunaj službe.

Vloga: prijatelji v službi zapolnjujejo naše družbene potrebe in nas varujejo pred vsakodnevnimi težavami. Z njimi verjetno ne bi bili prijatelji, če ne bi bili zaposleni v istem podjetju, vendar služijo kot naš podporni sistem med delovnim časom.

4) Vodja

Vrsta: Profesionalni

Vaš vodja je tisti, ki vam dodeli delo in odgovornosti, vam omogoča napredovanje in na koncu vpliva na delo, ki ga opravljate (ali ne opravite). Vodji neposredno poročate, prav tako določa, ali vam uspe ali ne.

Vloga: Odnos med vami in vašim vodjem je ključnega pomena, ker pogosto igra pomembno vlogo pri določanju vaše ocene, plače in delovnih obveznosti. So tudi velik dejavnik pri vašem zadovoljstvu na delovnem mestu (kot pravijo, ne zapustiš podjetja, zapustiš svojega vodjo). 

5) »Zakonec«

Vrsta: Osebno

Vaš službeni »zakonec« je oseba, s katero preživite veliko časa, skupaj lahko preživite tudi oddih, si svetujete in pomagate. Odnos je izključno platonski.

Vloga: Vloga »zakonca« v pisarni je, da služi kot vaš "najboljši prijatelj na delovnem mestu" ali prijatelj, ko imate težave z delom. Preprečuje vam, da bi skočili z roba, je oseba, ki ji zaupate, z njo delite svoja čustva in frustracije. Izmed vseh odnosov v organizaciji vas ta oseba pozna najbolje.

6) Mentor

Vrsta: Profesionalni

Mentor je najvišji nivo profesionalnega odnosa, ki ga lahko imate. Po intimnosti je podobna tisti pri uradnem zakoncu, z razliko, da vam ta služi profesionalno. Vaš mentor je tista oseba, h kateri greste po poklicno orientacijo, nasvete in pomoč, kadar se pojavijo težave. 

Vloga: Mentor vam pomaga razmišljati o najzahtevnejših izzivih, vam daje perspektivo, kako ravnati z vašimi najzahtevnejšimi odnosi, in vas na splošno vodi k uspehu. Z istim namenom služite tudi svojim mentorirancem, kadar so vloge obrnjene, medtem ko vas ohranjajo prizemljene in povezane z utripom organizacije.

7) Življenjski prijatelji

Vrsta: Osebno

Je najbolj intimni delovni odnos, ki ga lahko imate. Prijateljstvo bi se nadaljevalo, tudi, če ne bi več delali v istem podjetju.

Vloga: To so prijatelji, ki imajo enako vlogo kot vaši običajni osebni prijatelji, ker to so. Skupaj se zabavate, skupaj se smejete, skupaj jočete in morda odnos postane tudi intimen. 

Svet zunaj delovne organizacije ni tako strukturiran, kot je prikazano s temi razlikami v odnosih na delovnem mestu. Nekateri ljudje spadajo v več kategorij (vodja in mentor), nekateri pa zabrišejo meje med dvema ali tremi od njih. Vendar pa vam lahko razumevanje osnovnih vrst delovnih odnosov pomaga določiti namen odnosa in kako ga najbolje izkoristiti za pomoč pri uspehu, ne samo v službi, ampak tudi v življenju.