ŠTUDENTSKO DELO: ODLIČNA PRILOŽNOST ZA IZKUŠNJE IN ZASLUŽEK!

Laura Iskra, HR asistentka v rekrutingu

13. avgust 2024
študentsko-delo---odlična-priložnost-za-izkušnje-in-zaslužek---kariera---laura-iskra.jpeg

Se sprašuješ ali se splača delati preko študentskega servisa? Preberi si koristne napotke o študentskem delu in njegovih prednostih.

KAJ JE ŠTUDENTSKO DELO?

Študentsko delo se nanaša na začasno in občasno delo dijakov in študentov, ki ga opravljaš ob šolanju. Opravljaš ga lahko, če si že dopolnil/a 15 let in imaš v Republiki Sloveniji status študenta oziroma dijaka, ali status udeleženca izobraževanja odraslih ali če imaš manj kot 26 let in se izobražuješ po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja. 

Študentsko delo lahko opravljaš tudi po 26. letu, če imaš študentski status in nisi izredni dijak. Po 26. letu izgubiš posebno olajšavo v višini 3500 €, prav tako pa se ti obračunava nekoliko višja dohodnina. Izjema je študent, ki se vpiše na študij najpozneje v letu, ko je dopolnil starost 26 let (več o tem si lahko prebereš na povezavi tukaj). 

Študentsko delo poteka preko študentske napotnice, ki jo naročiš pri študentskem servisu. Preko te napotnice podjetje tudi sporoči, koliko ur dela si opravil, da ti jih študentski servis lahko izplača. Trenutna minimalna študentska postavka je 7,21€ bruto (znesek preden se odštejejo davki in dodatki), kar nanese 6,20€ neto (znesek, ki ga dobiš na račun).

študentsko delo odlična priložnost za izkušnje in zaslužek kariera laura iskra4.jpeg

KAKŠNE SO PREDNOSTI ŠTUDENTSKEGA DELA?

Zakaj se torej splača opravljati študentsko delo? Poleg tega, da seveda nekaj zaslužiš, pridobiš tudi ogromno novega znanja in izkušenj. Bolje spoznaš različna delovna mesta in tako tudi lažje ugotoviš kaj te zanima in na kakšnem delovnem mestu se vidiš v prihodnosti.

Predstavlja tudi odlično odskočno desko pri grajenju kariere, saj spoznaš veliko ljudi in morda prav preko študentskega dela prideš do svoje prve redne zaposlitve. Vsekakor pa pri iskanju redne zaposlitve precej pomaga tudi, če je tvoj življenjepis že obogaten z izkušnjami, pridobljenimi s študentskim delom. 

Kako študentsko delo poteka, je tudi precej odvisno od tvojega dogovora z delodajalcem, a običajno je fleksibilno, da lahko delaš ob predavanjih na faksu ali v srednji šoli, ali pa poteka kot počitniško delo čez poletje.

IMAŠ NA FAKSU PRAKSO?

Potem imamo dobro novico! Če opravljaš študentsko delo, ki je povezano s tvojim študijem, ti ga lahko na fakulteti priznajo tudi kot opravljanjem prakse (o tem se lahko podrobneje pozanimaš pri svojem mentorju za prakso). 

študentsko delo odlična priložnost za izkušnje in zaslužek kariera laura iskra2.jpeg

KAKO PA SPLOH PRIČNEM S ŠTUDENTSKIM DELOM?

Obišči našo spletno stran in izberi področje študentskega dela, ki bi te zanimalo ter oddaj svojo prijavo. Oddaš jo lahko tudi na spletni strani enega od študentskegih servisov npr. eŠtudentski servis. V kratkem te kontaktira ena izmed naših sodelavk, s katero se pogovorita o možnostih dela na želenem področju. Tvoj življenjepis nato posredujemo na podjetje, na katerem želiš opravljati delo. Ko opraviš razgovor s svojo bodočo vodjo, na študentskem servisu naročiš napotnico za delo in pričneš!

Če imaš kakršno koli vprašanje ali potrebuješ pomoč, se lahko kadarkoli obrneš na svetovalko na študentskem servisu ali na nas in z veseljem ti priskočimo na pomoč. Veselo na delo!

študentsko delo odlična priložnost za izkušnje in zaslužek kariera laura iskra3.jpeg

ČEPRAV JE ŠE DALEČ PA VSEENO

Od 1. februarja 2015 z delom preko študentskega servisa pridobiš pokojninsko dobo, ki se ti bo upoštevala, ko se boš upokojil/a skupaj z rednim delom. Razlika med tvojo neto in bruto plačo je prav višina prispevka za pokojninsko dobo.

Prijavo lahko oddaš na naši spletni strani ali na spletni strani študentskega servisa, kjer najdeš tudi več uporabnih informacij o študentskem delu.

Imaš še kakšno vprašanje o študentskem delu? Piši nam na zaposlitev@kariera.si