Vrnitev v dnevno rutino po dopustu

Kariera , kadrovsko podjetje

30. avgust 2022
woman-g65cb74e601920

Avgust se poslavlja, novo šolsko leto je pred vrati, poletje se počasi, a zanesljivo bliža koncu.

Dnevi se krajšajo in kmalu bomo pogrešali sončne ter vroče dni, čeprav nam ob vseh temperaturnih rekordih, ki so padali letošnje poletje, ni bilo prav lahko, še posebej, če na delovnih mestih ni bilo klimatskih naprav. 

Po koncu počitnic se težko vrnemo v dnevno rutino in spravimo v pogon zadeve in projekte, ki smo jih dali na čakanje pred odhodom na počitnice. 

Če imate tudi vi težave z motivacijo in energijo verjemite, da niste edini! Vedno je težko najti motivacijo po tem, ko smo imeli nekaj prostega časa, ko smo odklopili vsakodnevne skrbi in verjetno prav vsi potrebujemo malo dodatnega pritiska, da se zaženemo in znova pripravimo na delo.

Pripravili smo nekaj predlogov, s katerimi se boste lažje in z manj stresa vrnili na delo po dopustu. 

Bomo pa veseli, če nam boste sporočili, kakšne posebne metode za pripravo na delo po počitnicah ali odsotnosti, ki se jih lotite sami!

Vpeljite rutino:

Z vpeljano rutino stvari vedno potekajo bolj naravno. Če se morate za delovne obveznosti zbuditi prej kot običajno, zakaj ne bi nekaj dni pred nastopom dela začeli nastavljati budilke ob tej uri, da svoje telo spravite v rutino? To bo pomenilo, da se boste zjutraj na prvi dan vrnitve na delo, veliko lažje zbudili in tako tudi lažje in z manj stresa odšli na delo.

Učenje in razvijanje novih veščin:

Delo lahko postane precej dolgočasno, če vas to, kar počnete, ravno ne veseli in motivira. Ko se pripravljate na vrnitev med delovne obveznosti, si zapišite nekaj stvari, ki se jih želite naučiti, ali veščine, ki jih želite izboljšati. Tako boste imeli več spodbude pred samo vrnitvijo na delo in več zanimanja za vse, kar počnete. Če v podjetju, v katerem ste zaposleni, težko pridobivate nova znanja in osvajate nove veščine, razmislite o tem, da bi svoje znanje nadgradili izven delovnega časa. Lahko se odpravite v lokalno knjižnico, se udeležite večernih tečajev ali celo vpišete izredni študij in tako izboljšate svoj nivo izobrazbe.

Koncentracija in volja:

Prvo ponedeljkovo jutro po dopustu ali drugi daljši odsotnosti je lahko res neprijetno. Kako ga narediti prijetnega? 

Trik je v tem, da se ga enostavno lotite. Verjetno se bo težko upreti daljšemu odmoru za kosilo, sprostitvi na socialnih omrežjih ali virtualnemu klepetu s prijatelji, toda če se lahko pripravite do tega, da ignorirate vse te motnje in obdržite fokus na delovnih obveznostih, bo delovnega dne prej konec, če boste res zaposleni. 

Oblecite nekaj posebnega:

Imate oblačilo, v katerem se počutite bolj samozavestno? Zakaj ne bi prvega dne v službi popestrili z drugačnim izborom oblačil? Morda se zdi malo smešno, a vrnitev na delo odličnega videza lahko poveča vašo produktivnost, saj se boste počutili bolj samozavestno in motivirano.

Pogovor s sodelavci in strankami:

Pogovarjanje z drugimi je odličen način za dvig motivacije po daljši odsotnosti z dela. Pogovor ne stane nič – vendar je zelo pomemben, s sodelavci boste izmenjali vtise s počitnic, zamisli za nove projekte, ki vas čakajo in ideje za zaključevanje tekočih projektov. S sodelavci podelite tudi svoje skrbi, težave in aktualna dogajanja, tako boste vedeli, da niste sami s svojimi obremenitvami. Pokličite stranke, jih pozdravite, povprašajte, kako so se imeli na dopustu, mogoče se dogovorite za kakšno kavo ali daljši sestanek in tako boste lažje prebili led po tem, ko daljše obdobje z njimi niste komunicirali.

Naredite si sezname:

Obožujemo sezname, kajne? Pomagali vam bodo zbrati misli, tako se boste počutili bolj organizirano po daljši odsotnosti z dela. Začnite s seznamom stvari, ki jih morate narediti prvi dan vrnitve na delo, nato si naredite seznam nalog, ki jih morate opraviti čez teden, potem čez mesec in tako naprej. Imeti kratkoročne dnevne sezname delovnih nalog in dolgoročne sezname za več dni ali tednov je odličen način, da si organizirate delo in uredite urnik.

  • Ključne besede: