Nasveti uspešnih ljudi, kako izkoristiti poletje za karierni razvoj

Karierin blog // 27. maj 2020
Kariera , kadrovsko podjetje

Poletje se je že previlo v drugo polovico, dopusti pa so v polnem teku. Poletje preživljamo na različne načine. Nekateri se radi umaknejo od vrveža in preživijo več časa sami ali z družino, drugi izkoristijo poletje za različne aktivnosti, druženje s prijatelji ali spoznavanje novih ljudi. To je odvisno od vsakega posameznika in tudi službe, ki jo opravlja. Poletje in dopust pa je tudi odličen čas za vlaganje v karierni razvoj, zato smo zbrali nekaj nasvetov uspešnih ljudi v svojih poklicih, kako lahko čimbolj izkoristimo poletje. 

Dopust zveča produktivnost ter zmanjša verjetnost za pojav izgorelosti, depresije in drugih duševnih težav. 

Dopust pomaga zmanjšati stres, to pa vodi v dolgotrajne pozitivne učinke. V znanstveni raziskavi Univerze v Calgaryju so ugotovili, da je zmanjšanje stresa med dopustom imelo učinke še nekaj tednov po zaključku dopusta, med drugim je zmanjšalo verjetnost za depresijo, izgorelost in druge duševne težave. Dopust tudi zveča produktivnost zaposlenih, prav tako pa bodo zaposleni, ki si vzamejo čas za dopust, manj verjetno menjali službo. 


Kako uspešni ljudje izkoristijo poletje za karierni razvoj?


Stopite korak nazaj

Mogoče to zveni popolnoma nesmiselno za doseganje uspeha, vendar je čas za počitek in polnjenje baterij pomemben del kariernega uspeha. Raziskave kažejo, da je dopust dober za vaše zdravje in spodbudi produktivnost. Ne glede na to ali si vzamete prostih nekaj dni ali nekaj tednov, pa je predvsem pomembno to, da niste odsotni le fizično ampak tudi psihično. 

Najbolj boste izkoristili dopust, če boste v službi že prej uredili, kdo bo prevzel vaše pomembne obveznosti, tako da se boste lahko odklopili brez občutka krivde. To lahko storite s pomočjo naslednjih korakov: 


 • Vsaj dva tedna pred dopustom obvestite vašega vodjo, sodelavce in kliente, kdaj nameravate oditi na dopust. Tako bodo lahko načrtovali aktivnosti in vas kontaktirali glede pomembnih vprašanj še preden odidete. 
 • Načrtujte sestanek s sodelavci pred in po vašem dopustu. Dogovorite se za ključne besede, ki jih uporabijo v elektronskem sporočilu, v primeru da bi vas nujno potrebovali. Ob tem predstavite tudi nekaj primerov, kaj je pomembno in kaj lahko počaka, da pridete iz dopusta. 
 • Med dopustom si v primeru, da se res ne morete popolnoma odklopiti od službe, zastavite na koliko dni in ob kateri uri boste pregledali vašo elektronsko pošto. Ob pregledu pošte odpirajte le sporočila, ki vsebujejo ključne besede, za katere ste se dogovorili s sodelavci. 

Med dopustom se poskušajte izogibati aktivnostim, ki so povezane z velikimi osebnimi čustvenimi vložki, kot je na primer sprejemanje kritičnih poslovnih odločitev, sporočanje odklonitve klientom ali sodelavcem, informiranje zaposlenih o pomembnih spremembah.


Ozrite se v preteklost

Verjetno ste si na začetku leta zastavili dolgoročne cilje, vendar so dnevne naloge in projekti odvrnili vašo pozornost od teh ciljev. Poletje je odličen čas, da se ozrete nazaj in ugotovite kje ste sedaj, saj imate še pol leta, da dosežete zastavljeno. Vprašajte se , je določen cilj še vedno relevanten in pomemben za vas. 


Najdite svoje šibke točke

Živimo v času, ko se industrija, službe in zahteve spreminjajo hitreje kot prej, posledično pa kariera ni odvisna le od tega kar že znate. Razvoj je osnovan na zmožnosti in pripravljenosti za učenje in prilagajanju vaših spretnosti. Ne glede na to ali ste pravkar zaključili študij ali pa imate večletne delovne izkušnje, več kot investirate v učenje novih spretnosti in sposobnosti, večji potencial lahko dosegate. Poletje zato izkoristite za premislek o tem, katere sposobnosti bi lahko razvijali. Na primer če si želite več vodstvenih sposobnosti, imate med poletjem, ko je manj sodelavcev, večjo možnost da prevzamete več odgovornosti, ki bodo izboljšale vaše vodstvene sposobnosti. 

Mehke veščine lahko razvijate na različnih treningih in delavnicah. Izboljšate pa lahko tudi vaše tehnične in druge poklicne veščine. 

"Učne urice med malico" so odličen način za pridobivanje poklicnih in tehničnih spretnosti. Tako se lahko s sodelavci izmenjujete v poučevanju in dajanju nasvetov v bolj sproščenem okolju in poleg učenja gradite na medosebnih odnosih. 


Pomislite izven okvirjev svoje službe

Katere so druge možnosti, kako se lahko razvijate in izboljšujete? Lahko na primer začnete pisati blog ali začnete s prostovoljnim delom, ter tako razvijate različne spretnosti in sposobnosti, hkrati pa naredite še nekaj dobrega za vašo skupnost.


Poglejte naprej in premislite o svojem kariernem razvoju

Za karierni razvoj ni vedno dovolj le, da razvijate vaše spretnosti in ste osredotočeni nase, ampak tudi da ste na tekočem, kaj se dogaja znotraj in zunaj vašega podjetja. Poletje lahko izkoristite, da poizveste, kaj so pomembni trendi, ki se trenutno odvijajo na vašem področju dela. 


Postavite si jasne cilje

Avtorica in strokovnjakinja na področju delovnega okolja Lynn Taylor pravi, da si uspešni ljudje zastavljajo jasne in merljive cilje, kot so na primer: 

 • X dni si vzemi za dopust,
 • sestankuj z x številom klientov,
 • porabi x časa z družino. 

Te cilje bi si naj postavili predvsem za stvari oz. področja življenja, za katere ste opazili, da jih zanemarjate.


Mrežite se in vzpostavljajte nove stike

Med poletjem in v začetku septembra je tudi idealni čas, da obiščete svoje poslovne partnerje in jih povabite na kosilo. Združite prijetno s koristnim. Lahko pa tudi povabite svoje sodelavce na kosilo in se bolje spoznate. 


Odklopite se od tehnologije

Raziskave so pokazale, da ima lahko dopust brez tehnologije takojšnje in občutne koristi, med drugim: zmanjša nepotreben stres, izboljša koncentracijo in kreativnost, izboljša zdravje, prispeva k bolj mirnemu spancu, vodi v boljšo uravnoteženost med delom in življenjem. Možnost popolnega odklopa je seveda odvisna od narave dela in vaše delovne pozicije. V primeru, da si tega ne morete privoščiti pa poskušajte omejiti čas, ki ga porabite za pregledovanje telefona in računalnika. 

Vsaj nekaj dni na leto si privoščite preživeti dan brez tehnologije, saj boste tako zmanjšali stres, izboljšali koncentracijo in kreativnost, prispevali k bolj mirnemu spancu ter poskrbeli za uravnoteženost med delom in zasebnim življenjem.


Kakšen pa naj bo dopust, da se čimbolj spočijemo od službe? Dr. Eva Boštjančič je v intervjuju za spletno stran Večer poudarila: “Tukaj ni pravil, velja le prisluhniti sebi. V času dopusta počnimo tisto, v čemer uživamo in kar napolni naše baterije. To pomeni, da ne sledimo nekim trendom ali priporočilom medijev. Nekdo, ki je nenehno vpet v medosebne odnose na delovnem mestu, si morda res želi na dopustu več samote, morda pa tudi ne, saj se rad druži tudi v počitniškem času. Nekomu ustreza po napornem fizičnem delu denimo popoln odklop od fizičnega dela in tudi socialnih odnosov. Tako je zanj izvrstno preživet dan dopusta lahko tudi kar doma, na kavču. Sicer pa so počitnice lahko tudi aktivne, a pri tem ni treba pretiravati in početi vsega, česar sicer med letom ne delamo, samo zato, da se izživimo. V takem primeru se bomo vrnili v službo z dopusta povsem izžeti. Prava mera naj bo vodilo tudi pri preživljanju dopusta. Da se z dopusta vrnemo z napolnjenimi baterijami, ni toliko odvisno od tega, koliko denarja imamo in kam potujemo, kot marsikdo napačno sklepa. Če poslušamo sami sebe in svoje potrebe, pri izbiri dopusta ne bomo zgrešili.”


Premislite o svoji profesionalni karieri 

Poletje je odličen čas, da razmislite tudi o svoji prihodnosti. Eden način je, da si odgovorite na naslednja vprašanja: 

 • Je vaša sedanja služba del vašega kariernega načrta?
 • Je opis vašega dela skladen s tem, kje si želite biti trenutno?
 • Ste srečni, ko greste v službo?
 • Imate kakšne spretnosti, ki jih v prejšnjem letu niste uporabili ali razvijali?
 • Imate na vašem delovnem mestu potencial za razvoj?

Premislite, ali si želite napredovati v svoji karieri in poiskati nove priložnosti:  KLIKNITE ZA PREGLED PROSTIH DELOVNIH MEST ali pa se PRIJAVITE V NAŠO BAZO ISKALCEV ZAPOSLITVE. Kontaktiramo vas takoj, ko se najde primerna priložnost za vas. Naj vam mi pomagamo do novega vzpona!


Povezave do originalnih člankov: