Prva zaposlitev: Popoln vodnik za začetek kariere

Melanija Miceska, Junior rekrutorka

19. september 2023
prva-zaposlitevpopoln-vodnik-za-zacetek-karierekariera

Prva zaposlitev postavlja temelje za osebno rast, karierno napredovanje in poklicno pot. Odkrij ključne nasvete za pripravo na to kot študent ali nedavni diplomant.

Zakaj je prva zaposlitev tako pomembna?


Je več kot le zaslužek; to je začetek tvoje karierne poti. Tvoja prva zaposlitev je pomembna na načine, ki se jih morda še ne zavedaš. Ne pomeni le konec formalnega izobraževanja, ampak tudi začetek novega poglavja, polnega priložnosti, izzivov in rasti. Prva zaposlitev posameznika seznani z dinamiko delovnega mesta, strokovnostjo in pomenom finančne odgovornosti. Poleg teh praktičnih vidikov spodbuja tudi občutek neodvisnosti in samozavesti ter mladim odraslim pomaga pri prehodu v odraslo dobo z boljšim razumevanjem sveta dela in odgovornosti, ki pridejo zraven.

prva zaposlitevpopoln vodnik za zacetek karierekariera

Kako se pripraviš na prvo zaposlitev?

Čestitamo za uspešno zaključen študij! Zdaj je čas, da sprejmeš nov izziv – poiščeš svojo prvo pravo službo. Ne glede na to, ali si že stopil v poklicni svet s študentskimi deli ali prakso, ali si v njem povsem nov, imamo nekaj bistvenih nasvetov, ki ti bodo pomagali pri pripravi na tvojo prvo zaposlitveno pot.

1. Samorefleksija in postavljanje ciljev:

Preden se začneš prijavljati na odprta delovna mesta, si vzemi nekaj časa za samorefleksijo. Kakšni so tvoji karierni cilji? Katere veščine in interese imaš? Razumevanje tvojih prednosti in slabosti ti bo pomagalo pri ciljanju na zaposlitvene priložnosti, ki so v skladu s tvojimi željami. Postavi si jasne in dosegljive karierne cilje, ki bodo vodili tvoje iskanje prve zaposlitve in nadaljnji poklicni razvoj.

2. Strategije iskanja prve zaposlitve:

Ne omejuj se le na spletne zaposlitvene »deske«, kot sta LinkedIn, Moje delo in Optius. Uporabi svoje omrežje, univerzitetne karierne ponudbe, različne Facebook skupine in druga spletna mesta specifična za tvojo izobrazbo oz. želeno panogo. Obišči in redno preverjaj tudi spletne strani podjetij, v katerih se želiš zaposliti, odprta delovna mesta so objavljena tudi tam. Najpomembneje pa je, da ne pozabiš na prednosti kadrovskih agencij pri iskanju prve zaposlitve. Pri nas lahko tako najdeš širok nabor odprtih delovnih mest za različna slovenska podjetja. Priporočamo ti, da se na oglase prijavljaš selektirano in ne kar na vse povprek. 

3. Posodobi svoj življenjepis:

Življenjepis je tvoj prvi vtis na potencialne delodajalce. Naj bo jasen, jedrnat in prilagojen delovnemu mestu, na katerem se prijavljaš. Poudari svojo izobrazbo, ustrezne izkušnje, veščine in morebitne obštudijske dejavnosti, ki kažejo tvoje sposobnosti. Ne pozabi na razne certifikate in prostovoljno delo. Če si imel prakso ali študentsko delo, izpostavi, kaj si se tam naučil in kako je to povezano s pozicijo, ki si jo želiš. Življenjepis naj ne bo predolg npr. 1 ali 2 strani. Za oblikovanje pa si poleg programa Adobe Photoshop lahko pomagaš s Canvo, ki tudi v brezplačni verziji ponuja vrsto predlog. 

4. Izboljšaj svojo spletno prisotnost: 

V digitalni dobi je spletna prisotnost zelo pomembna. Poskrbi, da bo tvoj LinkedIn profil posodobljen in profesionalen. Ponuja ti ogromno funkcij in dobro je, da jih izkoristiš čim več. Pomagaš si lahko tudi s ChatGPT-jem, če ga ne pravilno usmeriš, ti bo pripravil super izdelek. Nekaj nasvetov za pripravo življenjepisa s ChatGPT-jem lahko najdeš tukaj. Odstrani tudi kakršno koli neprimerno vsebino s svojih družbenih omrežij ter ohrani pozitivno spletno podobo. Generacija Z ste tehnično podkovani, zato to izkoristi sebi v prid!

5. Pripravi se na razgovor:

Pripravi se na razgovore tako, da najprej raziščeš in analiziraš podjetje. Potem razišči pogosta vprašanja za intervjuje in vadi svoje odgovore, lahko se pripravljaš tudi skupaj s prijatelji. Sestavi si seznam premišljenih vprašanj, s katerimi boš pokazal svoje resnično zanimanje za pozicijo. Ter seveda, obleci se profesionalno in ne zamujaj! Video nasvete o pripravi na razgovor najdeš tukaj

6. Poklicni bonton:

Nauči se osnov poklicnega bontona, vključno z učinkovito komunikacijo, upravljanjem časa in etiko na delovnem mestu. Spoštuj svoje sodelavce in nadrejene ter ohrani pozitiven odnos. Gradnja ugleda profesionalizma bo dolgoročno koristila tvoji karieri.

7. Vztrajnost: 

Iskanje prve zaposlitve je lahko izziv in zavrnitev je del procesa. Bodi vztrajen, uči se iz neuspehov ter ohrani pozitiven odnos. Tvoja sanjska služba je morda tik za vogalom.

Z upoštevanjem teh preprostih, a učinkovitih nasvetov ti bo prva zaposlitev mačji kašelj. Sprejmi izzive, slavi svoje (ne)uspehe ter ne pozabi, da te vsak korak, ne glede na to, kako majhen je, približa tvojim poklicnim ciljem. Ne gre le za služenje denarja; gre za gradnjo temeljev za tvojo prihodnost.

Če med odprtimi delovnimi mesti še nisi našel tiste prave priložnosti, se lahko vpišeš v našo bazo in kontaktirali te bomo, ko se kaj novega pojavi. 

prva zaposlitevpopoln vodnik za zacetek karierekariera2